แนวทางการบูรณาการด้านอาหารตามศาสตร์การแพทย์แผนไทยและโภชนบำบัดทางการแพทย์ สำหรับผู้ป่วยที่มีภาวะไขมันในเลือดผิดปกติ

The potential integration of diet with Thai traditional medicine, as a nutritional therapy for dyslipidemia

Authors

  • สมเจตน์ คงคอน
  • อลงกต สิงห์โต
  • ณัฐภาณินี ถนอมศรีเดชชัย

Keywords:

อาหาร, โภชนาการ , การบูรณาการ, การแพทย์แผนไทย , ภาวะไขมันในเลือดผิดปกติ

Abstract

บทนำ ผู้ป่วยที่มีภาวะไขมันในเลือดผิดปกติในปัจจุบันมีจำนวนเพิ่มมากขึ้น ซึ่งเป็นหนึ่งในปัจจัยเสี่ยงต่อการเกิดโรคหัวใจและหลอดเลือด โภชนบำบัดทางการแพทย์มีประสิทธิผลดีในการดูแลผู้ป่วยภาวะนี้ ส่วนองค์ความรู้ด้านแพทย์แผนไทยมีศาสตร์ด้านอาหารเพื่อสุขภาพที่ตกทอดมาจากอดีตเช่นกัน  วัตถุประสงค์ เพื่อทบทวนองค์ความรู้ แนวทางและประสิทธิผลของการบูรณาการโภชนบำบัดทางการแพทย์กับการรับประทานอาหารตามศาสตร์การแพทย์แผนไทยในการรักษาผู้ป่วยที่มีภาวะไขมันในเลือดผิดปกติ   วิธีการศึกษา ทบทวนวรรณกรรมที่เกี่ยวข้องโดยการสืบค้นจากหนังสือ เอกสารวิชาการและรายงานผลการวิจัยจากหลายแหล่งข้อมูลที่เชื่อถือได้ แล้วเรียบเรียงข้อมูลเกี่ยวกับประสิทธิผลของการให้โภชนบำบัดทางการแพทย์และอาหารตามศาสตร์การแพทย์แผนไทยพร้อมวิเคราะห์แนวทางการบูรณาการการให้โภชนบำบัดทางการแพทย์และอาหารตามศาสตร์การแพทย์แผนไทยต่อระดับไขมันในร่างกาย  ผลการศึกษา โภชนบำบัดทางการแพทย์มีประสิทธิผลต่อการดูแลผู้ป่วยที่มีภาวะไขมันในเลือดผิดปกติทำให้มีภาวะไขมันที่ดีขึ้น ส่วนวัตถุดิบที่ใช้ประกอบอาหารตามศาสตร์การแพทย์แผนไทย เช่น พริก แตงกวา ซึ่งนิยม รับประทานในคนไทยพบว่ามีสารพฤษเคมีที่มีประโยชน์ต่อระดับไขมันในเลือดเช่นกัน บุคลากรด้านการแพทย์แผนไทยและด้านการกำหนดอาหาร จึงควรมีการแลกเปลี่ยนองค์ความรู้เพื่อออกแบบวิธีการดำเนินการวิจัยร่วมกันเพื่อทดสอบประสิทธิผลของอาหาร ตามศาสตร์การแพทย์แผนไทยในเมนูที่หลากหลายใหเหมาะสมกับแต่ละท้องถิ่นและทดสอบในกลุ่มประชากรที่มีขนาดใหญ่ขึ้นในอนาคตเพื่อเป็นยืนยันถึงประสิทธิผลของการบูรณาการการใช้โภชนบำบัดทางการแพทย์ร่วมกับอาหารตามศาสตร์การแพทย์แผนไทยที่มีต่อผู้ป่วยที่มีภาวะไขมันในเลือดผิดปกติ  สรุป การบูรณาการทั้งสองศาสตร์เพื่อดูแลผู้ที่มีภาวะไขมันผิดปกติยังมีอย่างจำกัด เนื่องจากขาดการแลกเปลี่ยนเรียนรู้ระหว่างบุคลากรทางการแพทย์แผนไทยและนักกำหนดอาหาร ทั้งที่ผักสมุนไพรของไทยมีกลไกที่มีประโยชน์ต่อไขมันในเลือด และในส่วนโภชนบำบัดทางการแพทย์มีส่วนช่วยให้ผู้ป่วยมีระดับไขมันที่ดีขึ้น จึงเป็นสิ่งจำเป็นของการวิจัยในอนาคตที่นำองค์ความรู้ทั้ง 2 ศาสตร์มาบูรณาการในการศึกษาวิจัยร่วมกันเพื่อยืนยันประสิทธิผลและยกระดับบทบาททั้งแพทย์แผนไทยและนักกำหนดอาหาร  Introduction: A high prevalence of dyslipidemia has been reported to negatively affect a  patient’s quality of life. Medical nutrition therapy (MNT) is an effective tool to improve blood  lipid profiles amongst patients with dyslipidemia (PD). Moreover, Thai traditional medicine  includes knowledge about food, based on the belief that the consumption of food is for  overall health. Objective: This review article aims to examine literature on the effectiveness of MNT according to Thai traditional medical beliefs (FATTMB), specific to dyslipidemia, and the potential integration between these two research fields. Materials and Methods: The previous studies, review articles, research articles and books that are indexed in academic databases were reviewed to compose a body of knowledge on MNT and FATTMB, specific to human blood lipids. As well, an analysis on integrating MNT and FATTMB, to improve blood lipid profiles, was conducted.  Results: Although previous studies pointed out that MNT is effective for patients with dyslipidemia, and that the phytochemicals in FATTMB (such as peppers and cucumbers, which are commonly consumed by Thai people) have benefits to blood lipids, it is necessary that professionals in Thai traditional medicine exchange and share their knowledge with dietitians, to design and develop a FATTMB-based therapy. Both local and larger population groups should be investigated to prove the true effectiveness of integrating FATTMB and MNT for PD.  Conclusion: There is a lack of knowledge on the practical integration of FATTMB and MNT for PD. This may be caused by the lack of exchange amongst professionals in both Thai traditional medicine and the nutritional sciences, to determine the effectiveness of this intervention. Although many vegetables and herbs used in Thai menus have the mechanism to improve blood lipid levels (and MNT is proven to be beneficial to PD), further scientific study is suggested to investigate the effectiveness of the integration between these fields of knowledge.

References

Koba S, Hirano T. Dyslipidemia and atherosclerosis. Nihon Rinsho. 2011; 69: 138-43.

American College of Cardiology. The global burden of cardiovascular disease. [Internet]. 2017 [cited 2021 Feb 14]; Available from: https://www.acc.org/latestin-cardiology/articles/2017/05/31/17/42/the-global-burden-of-cardiovasculardisease

Garcez MR, Pereira JL, Fontanelli M de M, Marchioni DML, Fisberg RM. Prevalence of dyslipidemia according to the nutritional status in a representative sample of São Paulo. Arq Bras Cardiol. 2014; 103: 476–84.

Sun GZ, Li Z, Guo L, Zhou Y, Yang HM, Sun YX. High prevalence of dyslipidemia and associated risk factors among rural Chinese adults. Lipids Health Dis. 2014; 13: 189.

Qi L, Ding X, Tang W, Li Q, Mao D, Wang Y. Prevalence and risk factors associated with dyslipidemia in Chongqing, China. Int J Environ Res Public Health. 2015. 26; 12: 13455-65.

Jeenduang N, Whanmasae S, Seepawin P, Kullabootr S. The prevalence of dyslipidemia among a rural Thai population in the Nakhon Si Thammarat province. J Med Assoc Thai. 2013; 96: 992-1000.

Bays HE, Toth PP, Kris-Etherton PM, Abate N, Aronne LJ, Brown WV, Gonzalez-Campoy JM, Jones SR, Kumar R, Forge RL, Samuel VT. Obesity, adiposity, and dyslipidemia: A consensus statement from the National Lipid Association. J Clin Lipidol. 2013; 7: 304–83.

Han SN, Leka LS, Lichtenstein AH, Ausman LM, Meydani SN. Effect of a therapeutic lifestyle change diet on immune functions of moderately hypercholesterolemia humans. J Lipid Res. 2003; 4: 2304-10.

Faculty of Traditional Thai Medicine, Prince Songkla University. Thaat Jao Ruen (in Thai). [Internet]. 2010 [cited 2021 Feb 14]; Available from: http://www.ttmed.psu.ac.th/blog.php?p=34

Golden Jubilee Medical Center, Faculty of Medicine Siriraj Hospital, Mahidol University. Food according to Thaat Jao Ruen (in Thai). [Internet]. 2020 [cited 2021 Feb 14]; Available from: https://www.gj.mahidol.ac.th/main/ttm/tard/

Ayurvedic Association of Thailand. The summarized of Vorrayokasarn bible (in Thai). [Internet]. 2012 [cited2021 Feb 14]; Available from: http://ayurvedicassociationofthailand.blogspot.com/2012/01/blog-post_04.html

Dhippayom T, Kongkaew C, Chaiyakunapruk N, Dilokthornsakul P, Sruamsiri R, Saokaew S, Chuthaputti A. Clinical effects of Thai herbal compress: A systematic review and meta-analysis. JEBIM. 2015; 2015: 1-14.

Juntakarn C, Prasartritha T, Petrakard P. The effectiveness of Thai massage and joint mobilization. Int J Ther Massage Bodywork. 2017; 10: 3–8.

Bays HE. ‘‘Sick fat,’’ metabolic disease, and atherosclerosis. Am J Med. 2009; 122: 26– 37.

Carmienke S, Freitag MH, Pischon T, Schlattmann P, Fankhaenel T, Goebel H, Gensichen J. General and abdominal obesity parameters and their combination in relation to mortality: a systematic review and meta-regression analysis. Eur J Clin Nutr. 2013; 67: 573-85.

National Heart, Lung, and Blood Institue. Classification of overweight and obesity by BMI, waist circumference, and associated disease risks. [Internet]. 2016 [cited 2020 Feb 14]; Available from: https://www.nhlbi.nih.gov/health/public/heart/obesity/lose_wt/bmi_dis.htm.

Fonseca VA. The metabolic syndrome, hyperlipidemia, and insulin resistance. Clinical Cornerstone. 2005; 7: 61-72.

Ford ES, Giles WH, Mokdad AH. Increasing prevalence of the metabolic syndrome among U.S. adults. Diabetes Care. 2004; 27: 2444–9.

U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health, National Heart, Lung, and Blood Institute. (2005). Your guide to lowering your cholesterol with TLC (NIH Publication No. 06–5235). [Internet]. 2016 [cited 2020 Feb 14]; Available from; https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/heart/chol_tlc.pdf

Arts J, Fernandez ML, Lofgren IE. Coronary heart disease risk factors in college students. Adv Nutr. 2014; 5: 177-87.

World Health Organize. Raised cholesterol. Global Health Observatory (GHO) data. [Internet]. 2016 [cited 2020 Feb 14]; Available from: https://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/cholesterol_text/en/

Halcox JP, Banegas, JR, Roy C, Dallongeville J, De Backer G, Guallar E, Perk J, Hajage D,

Henriksson KM, Borghi C. Prevalence and treatment of atherogenic dyslipidemia in the primary prevention of cardiovascular disease in Europe: EURIKA, a cross-sectional observational study. BMC Cardiovasc Disord. 2017; 17: 160.

Sun GZ, Li Z, Guo L, Zhou Y, Yang HM, Sun YX. High prevalence of dyslipidemia and associated risk factors among rural Chinese adults. Lipids Health Dis. 2014; 13: 189.

Yamwong P, Assantachai P, Amornrat A. Prevalence of dyslipidemia in elderly in rural areas of Thailand. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2000; 31: 158-62.

Narindrarangkura P, Bosl W, Rangsin R, Hatthachote P. Prevalence of dyslipidemia associated with complications in diabetic patients: a nationwide study in Thailand. Lipids Health Dis. 2019; 18: 90.

Shamrocl E. (2012). TLC Diet Regime. [Internet]. 2016 [cited 2020 Feb 14]; Available from: https://tlcdiet.org/tlc-dietregime/

Boateng L, Ansong R, Owusu WB, SteinerAsiedu M. Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: A review. Ghana Medical Journal. 2016; 50: 189–96.

Blekkenhorst LC, Prince RL, Hodgson JM, Lim WH, Zhu K, Devine A, Thompson PL, Lewis JR. Dietary saturated fat intake and atherosclerotic vascular disease mortality in elderly women: a prospective cohort study. Am J Clin Nutr. 2015; 101: 1263-8.

Ganguly R, Pierce GN. Trans fat involvement in cardiovascular disease. Mol Nutr Food Res. 2012; 56: 1090–6.

Dhaka V, Gulia N, Ahlawat KS, Khatkar BS. Trans fats—sources, health risks and alternative approach - A review. J Food Sci Technol. 2011; 48: 534–41.

Lichtenstein AH, Ausman LM, Jalbert SM, Vilella-Bach M, Jauhiainen M, McGladdery S, Erkkilä AT, Ehnholm C, Frohlich J, Schaefer EJ. Efficacy of a Therapeutic Lifestyle Change/Step 2 diet in moderately hypercholesterolemic middle-aged and elderly female and male subjects. J Lipid Res. 2002; 43: 264-73.

Welty FK, Stuart E, O’Meara M, Huddleston J. Effect of addition of exercise to Therapeutic Lifestyle Changes diet in enabling women and men With coronary heart disease to reach adult treatment panel III lowdensity lipoprotein cholesterol goal without lowering high-density lipoprotein cholesterol. Am J Card. 2002; 89: 1201-4.

Singhato A, Booranasuksakul U, Rueangsri N. Effectiveness of Therapeutic Lifestyle Change diet to improve blood lipid profiles among people living with HIV. JMHS. 2018; 25: 93-105.

Thai Traditional Medical Knowledge Fund, Department of Thai Traditional and Alternative Medicine, Ministry of Public Health. Thai Traditional Medicine Handbook. Nonthaburi: The Agricultural Co-operative Federation of Thailand., LTD. 2015. (In Thai).

Vallisuta O. (2011). Thai Traditional Medicine Theory in Relation to Seasons Part 1. [Internet]. 2011 [cited 2020 Feb 14]; Available from: https://www.pha rmacy.mahidol.ac.th/th/kn owledge/article/65/ThaiTraditionalMedicineTheoryinRelationtoSeasonsPart1/

Petrakard P. (2013). Wisdom of the Thai traditional medicine and food consumption based on That Jao Ruen. J Thai Trad Alt Med. 2013; 11: 170-1.

Amorndoljai P, Thongsa S. The study of correlation between Tri -Dosha with diabetes type2 (DM) in Pathum Thani Province. Journal of Safety and Health. 2020; 13: 223-34.

Subhose V, Srinivas, Narayana A. Basic principles of pharmaceutical science in Ayurveda. Bull Indian Inst Hist Med Hyderabad. 2005; 35: 83–92.

Dias JS. Nutritional quality and health benefits of vegetables: A review. Food Nutr Sci. 2012; 3: 1354-74.

Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012; 3: 506-16.

Agatemor UM, Nwodo OFC, Anosike AC. Phytochemical and proximate composition of cucumber (Cucumis sativus) fruit from Nsukka, Nigeria. Afr J Biotechnol. 2018; 17: 1215-9.

Pizzimenti S, Toaldo C, Pettazzoni P, Dianzani MU, Barrera G. The “Two-Faced” effects of reactive oxygen species and the lipid peroxidation product 4-hydroxynonenal in the hallmarks of cancer. Cancers. 2010; 2: 338-63.

Sun F, Xiong S, Zhu Z. Dietary capsaicin protects cardiometabolic organs from dysfunction. Nutrients. 2016; 8: 174.

Krishnendu J, Nandini P. Phyto chemical analysis of bitter gourd (Momordica charantia L.) fruit extracts. Food Sci Res. 2015; 6: 92-7.

Rafiei H, Omidian K, Bandy B. Dietary polyphenols protect against oleic acid induced steatosis in an in vitro model of NAFLD by modulating lipid metabolism and improving mitochondrial function. Nutrients. 2019; 11: 541.

Singhato A, Booranasuksakul U, Rueangsri N. The investigation of dietary habits according to TaThuJaoruen belief and its development of illness history. Thammasat Medical Journal. 2019; 19: 116-26.

Rueangsri N, Booranasuksakul U, Khongkhon S, Singhato A. Development and acceptance of the low sodium food recipes based on the Thai Traditional Medicine belief. Prapokklao Hosp Clin Med Educ Cent. 2019; 36: 210-9.

Singhato A, Booranasuksakul U, Rueangsri N, Khongkhon S. Preliminary study of effectiveness of integration in food according to Thai Traditional Medicine belief and medical nutrition therapy in people with dyslipidemia. J Thai Trad Alt Med. 2020; 18: 44-58.

Beebe N, Magnanti S, Katkowski L, Benson M, Xu F, Delmonico MJ, Lofgren IE. Effects of the addition of T’ai Chi to a dietary weight loss program on lipoprotein atherogenicity in obese older women. J Altern Complement Med. 2013; 19: 759-66.

Downloads

Published

2022-10-25