พฤติกรรมการบริโภคของนิสิตมุสลิมและการปนเปื้อนฟอร์มาลินในอาหารทะเลจากตลาดนัดในพื้นที่รอบ ๆ มหาวิทยาลัยเวสเทิร์น จังหวัดกาญจนบุรี

Authors

  • อัมพร สัจจวีรวรรณ
  • กล้าณรงค์ อินต๊ะวงค์

Keywords:

นิสิตมุสลิม , พฤติกรรม, การปนเปื้อน , การบริโภค, ฟอร์มาลิน, formalin

Abstract

การวิจัยครั้งนี้เป็นงานวิจัยเชิงสำรวจ เพื่อศึกษาพฤติกรรมการบริโภคของนิสิตมุสลิม มหาวิทยาลัยเวสเทิร์น จังหวัดกาญจนบุรี จำนวน 167 คน และตรวจวิเคราะห์หาสารฟอร์มาลินในอาหารทะเลที่จำหน่ายในบริเวณตลาดนัดไผ่สี อำเภอห้วยกระเจา จังหวัดกาญจนบุรี ประกอบด้วยตัวอย่างอาหารทะเลจำนวน 48 ตัวอย่าง เก็บรวบรวมข้อมูลในเดือนธันวาคม พ.ศ. 2562 เครื่องมือวิจัยประกอบด้วย แบบสอบถามพฤติกรรมการเลือกซื้อหรือบริโภคอาหาร ชุดตรวจสารฟอร์มาลินในอาหาร และเครื่องสเปกโทรโฟโตมิเตอร์ วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้สถิติเชิงพรรณา ผลการวิจัยพบว่า นิสิตมุสลิมส่วนใหญ่รับประทานอาหารวันละ 2 มื้อ อาหารเช้าและเย็น ร้อยละ 55.7 ซึ่งเลือกปรุงอาหารทานเอง ร้อยละ 49.5 โดยเลือกซื้อวัตถุดิบจากตลาดนัดไผ่สี ร้อยละ 67.0 และเลือกบริโภคอาหารทะเลชนิดกุ้งมากที่สุด ร้อยละ 50.2 ผลตรวจการปนเปื้อนอาหารทะเลสด พบการปนเปื้อนฟอร์มาลินในอาหารทะเลสด 17 ตัวอย่าง (ร้อยละ 35.42) โดยพบในปลาหมึกมากที่สุด ร้อยละ 18.75 รองลงมาเป็นปูและกุ้ง ร้อยละ 10.42 และ 6.25 ตามลำดับ ผลวิเคราะห์ปริมาณสารฟอร์มาลิน พบค่าความเข้มข้นอยู่ในช่วง 0.032-0.913 พีพีเอ็ม สูงกว่าเกณฑ์มาตรฐานที่กำหนดโดยกระทรวงสาธารณสุข ผลการวิจัยเสนอแนะว่า ผู้บริโภคควรทำความสะอาดอาหารทะเลสดก่อนปรุงอาหาร เพื่อป้องกันการปนเปื้อนสารฟอร์มาลินเข้าสู่ร่างกาย และหน่วยงานที่เกี่ยวข้องในพื้นที่ควรกำกับดูแลและควบคุมคุณภาพของอาหารทะเลสดที่จำหน่ายในพื้นที่ตลาดสดไผ่สีให้ได้ตามเกณฑ์มาตรฐานที่กำหนดไว้      This survey research aims to describe the consumption behavior of Muslim students at Western University, Kanchanaburi Province, and to analyze formalin in seafood sold in the flea market around Western University, Kanchanaburi Province. The sample consisted of 167 Muslin students and 48 samples of four types of seafood. Data were collected in December 2019. The research instruments included a consumption behaviors questionnaire, a formalin testing kit, and a Spectrophotometer. Data were analyzed using descriptive statistics. Results revealed that 55.7% of the Muslim students eat two2 meals per day: breakfast and dinner. 49.5% of them cooked their own meals. 67.0% of raw materials were purchased from the Phai Si Flea Market. 50.2% of the sample consumed shrimp. Formalin contamination was found in 17 fresh seafood samples (35.42%), with the most found in squid (18.75%), followed by crab and shrimp (10.42% and 6.25% respectively). Formalin concentrations ranged between 0.032-0.913 ppm. Results confirmed that formalin contamination was higher than the standard criteria of the Public Health Ministry. The research results suggest that consumers must clean fresh seafood before cooking. The relevant authorized officers should supervise and control the quality of fresh seafood sold in flea markets in order to meet established standards.

References

Bunchaleamchai, A., Kunpee, K., Damyang, T.,Tunkaya, N., Taweepanyasat, W., Pongparit, S., & Thongdonphum, B. (2019). A case study of the determination of formalin contaminated in fresh seafood from fresh market with farm from coastal area provinces. Burapha Science Journal. 24(3), 1111-1119. [In Thai]

Changsap, B. (2015). The near dangers: Formaldehyde/Formalin. Huachiew Chalermprakiet Science and Technology Journal. 1(1), 97-109. [In Thai]

Faipat, T. (2020). Detection of formalin in seafood from the market in U Thong district, SuphanBuri Provice, Thailand. Journal of Council of Community Public Health. 2(2), 26-36. [In Thai]

Fisheries Industrial Technology Research and Development Division. (2019). Report of assessment formalin contamination in fish 2019. Retrieved from https://www.fisheries.go.th/industry/files/academic/formalin%20report%2062.pdf [In Thai]

Kongvatthananon, P. & Othaganont, P. (2019). Perception of health status, lifestyle and being the health promotion leaders of muslim women in context of central area in Thailand. The Journal of Faculty Nursing Burapha University. 27(4), 89-98. [In Thai]

Lillahkul, N., & Supanakul, P. (2020). Homebound older adults health promoting behaviors and related factors in a muslim culture context: A case study in Yala Province. The Southern College Network Journal of Nursing and Public Health. 7(2), 194-205. [In Thai]

Maytapattana, M. (2017). Factors associated with food consumption behavior of nursing students. The Journal of Faculty Nursing Burapha University. 25(3), 20-29. [In Thai]

Narintrangkul NaAyudhaya, C. (2019). Consumer’s behavior on “HALAL” food in Phitsanulok. Journal of Management Science Pibulsongkram Rajabhat University. 1(2),

-102. [In Thai]

Pollution Control Department. (2010). Formaldehyde. Retrieved from http://reg3.diw.go.th/safety/wp-content/uploads/2015/01/formaldehyde.pdf [In Thai]

Putpadungwipon, P., Chumcheun, S., Tonon, T., Phuprasirtpol, W., Panthana, P., Netwong, N., & Yanpanitch, O. (2016). Detection of formalin contamination in fresh squids and shrimps in Muang-Ake community, Patumtanee Province. RSU National Research Conference 2016. (pp.41-48). Pathum Thani. Rangsit University. [In Thai]

Schiffman, Leon G. & Kanuk, Leslie Lazar. (1994). Consumer Behavior (5th ed.). New Jersey: Prentic-Hall.

Somjit, W., Yooyen, K., & kwannak, C. (2016). Survey of formalin contamination in popular seafood from fresh market and flea market in Amphoe Meaung, Amphoe

Sri Bun Reung and Amphoe NaKlang Nong Bua, Lum Phu Province. The 1st Ratchathani University research conference (pp.1621-1628). UbonRatchathani. Ratchathani University. [In Thai]

Suwanaruang, T. (2018). Formalin contaminated in seafood and frozen meat at somdet market, Kalasin Province. Journal of Environmental Protection. 2018(9), 1286-

[In Thai]

Thanmaneesin, K. (2015). Epidemiology of formalin contamination in fresh food in some selected provinces in northeastern part of Thailand. Thai Journal of Pharmacy

Practice. 7(1), 31-37. [In Thai]

Wasutharapiphat, P. (2010). Thai consumers on consumption behavior on Halal food in Bangkok metropolitan area. Srinakharinwirot Business Journal. 1(1), 85-102. [In Thai]

Downloads

Published

2022-09-09