การพัฒนาแผ่นฟิล์มบริโภคได้ไลโคปีนสูงจากเยื่อหุ้มเมล็ดฟักข้าว

Development of High Lycopene Edible Film from Gac Aril

Authors

  • ณัฐชยา บัวดิลก
  • อรวัลภ์ อุปถัมภานนท์

Keywords:

แผ่นฟิล์มบริโภคได้ , เยื่อหุ้มเมล็ดฟักข้าว , เบต้าแคโรทีน, edible film, gac aril, beta carotene

Abstract

งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์ เพื่อศึกษาแนวความคิดในการพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารบำรุงสายตา สูตรที่เหมาะสมในการผลิตแผ่นฟิล์มบริโภคได้ไลโคปีนสูงจากเยื่อหุ้มเมล็ดฟักข้าว สมบัติทางกายภาพ ทางเคมี ทางกล และการยอมรับของผู้บริโภคที่มีต่อผลิตภัณฑ์แผ่นฟิล์มบริโภคได้ไลโคปีนสูงจากเยื่อหุ้มเมล็ดฟักข้าว การศึกษาแนวคิดในการพัฒนาผลิตภัณฑ์ อาหารบำรุงสายตาโดยใช้แบบสอบถาม ศึกษาสูตรที่เหมาะสมปัจจัยที่ทำการศึกษา คือ ปริมาณแป้งสาลี (ร้อยละ 5, 10 และ 15) ปริมาณซอร์บิทอล (ร้อยละ 10, 20 และ 30) และปริมาณสตาร์ชมันสำปะหลัง (ร้อยละ 5, 10 และ 15) วางแผนการทดลองแบบ Factorial in CRD ผลการวิจัย พบว่า การศึกษาแนวคิดในการพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารบำรุงสายตา ผลิตภัณฑ์ที่ผู้บริโภค อยากให้มีมากที่สุด คือ รูปแบบของแผ่นฟิล์มที่สามารถละลายในปาก มีลักษณะเป็นแผ่นบางคล้ายขนมละลายในปาก สูตรที่เหมาะสมในการผลิตแผ่นฟิล์มบริโภคได้ไลโคปีนสูงจากเยื่อหุ้มเมล็ดฟักข้าว คือ สูตรที่ 8 โดยมีส่วนประกอบ คือ ปริมาณ เยื่อหุ้มเมล็ดฟักข้าว ร้อยละ 100 ปริมาณแป้งสาลี ร้อยละ 10 ปริมาณซอร์บิทอล ร้อยละ 30 และปริมาณสตาร์ชมันสำปะหลัง ร้อยละ 10 ได้คะแนนในด้านความหวานและความชอบโดยรวมสูงสุด ซึ่งการยอมรับของผู้บริโภคให้คะแนนความชอบในด้านการละลายในปากมากที่สุด มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 7.80± 0.74รองลงมา คือ ด้านลักษณะปรากฏ มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 7.76± 0.82 ระดับการยอมรับผลิตภัณฑ์อยู่ในระดับปานกลาง มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 3.12 ± 0.41 เมื่อให้ข้อมูลประโยชน์และคุณค่าทางโภชนาการของผลิตภัณฑ์ทำให้ผู้บริโภคตัดสินใจซื้อผลิตภัณฑ์ ร้อยละ 90.00 This research aimed to study develop the eye care food products. By studying the possibility of producing high lycopene edible film from gac aril, optimal formula for producing high lycopene edible film from gac aril, physical properties, chemical properties, mechanical properties, and consumer acceptance of high lycopene edible film products from gac aril. The concepts on the development of eye care food products were for finding guidelines for developing eye care food products and studying the optimal formula. The studied factors are (5%, 10% and 15%) wheat starch content (10%, 20% and 30%)sorbitol and (5%, 10% and 15%) cassava starch. These experiments used factorial in CRD. The results revealed that in the study of the concept on the development of eye care food products, the product most demanded by the consumers was a food in the form of film that can melt in a mouth. The optimum formula for producing synthetic fiber sheets to obtain high lycopene from gac hard tube is formula 8, with ingredients: 100% insulation content, 10% wheat starch, 30% sorbitol and 30% sorbitol. 10% cassava starches were scored for sweetness and overall, The consumer acceptance rated the mouth dissolving preference the most. The mean was 7.80 ± 0.74, followed by the appearance. The mean was 7.76 ± 0.82. The product acceptance level was moderate. The mean value was 3.12 ± 0.41 when providing information on benefits and nutritional value of the product, causing consumers to make a 90.00% purchase decision.

References

Aoki, H., Kieu, MTN., Kuze, N., Tomisaka, K., Chuyen, VN., (2002). Carotenoid pigments in gac fruit (Momordica cochinchinenensis Spreng). Biosci Biotech and Biochem. 66 (11), pp. 2479–2482. (in Thai)

Arunya, M., (2007). Effects of components and processes on physical properties of pumpkin edible films. Food Journal (Thailand),37 (4), 353-359. (in Thai)

Brand world. (2020). Brand veta berry plus. Retrieved March 29, 2020, from https://www.brandsworld.co.th/th/products/ vetaberry-essence.html (in Thai)

BeMiller, J.N., (1997). Starch Modification: challenges and prospects. Starch/Stark, 49, 127-131.

Diabetes Association of Thailand under The Patronage of Her Royal Highness Princess Maha Chakri Sirindhorn. (2020). Retrieved March 29, 2020, from http://www.dmthai.org/index.php/understanddiabetes/sugar1/544-article-sugar (in Thai)

Ekthamasut, K. & Akesowan, A., (2001). Effect of Vegetable Oils on Physical Characteristics of Edible Konjac Films. AU Journal of Technology,5, 73-78. (in Thai)

Jittana, C. & Onanong N., (2017). Bakery Technology Introduction. Bangkok: Kasetsart University Press. (in Thai)

Kanyaphat, M., Bevelopment of food wrapping seets from Jackfruit Fiber. (2012). Master of Home Economics. Rajamangala University of Technology Thanyaburi. (in Thai)

Klanarong, S., & Keawkoon P., (2003). The Technology of Flour. Edition 4: Bangkok: Kasetsart University. (in Thai)

Premchit, S, & Sutinketkaew., (1995). Eat-Live for Health. Bangkok: Chulalongkorn University. (in Thai)

Sasitorn, C., Jaroon, C., & Ananya K., (2015). Risk Factors for Computer Visual Syndrome and Prevalence of Vision Problems in Nursing Students at Borommarajonani College of Nursing, Uttaradit Nursing. Public Health and Education Journal, 16, (2). (in Thai)

Sirirat, S., (2014). Eye Health. Online Health Science Brochure. Health Sciences Program. Sukhothai Thammathirat Open University.2. (in Thai)

Sinsawad, J.1., Kerdchoechuen, O.1., & Laohakunjit, N., (2012). Physical and Mechanical Properties of Edible Film from Cassava Starch Mixed with Polysaccharide. Agricultural Science Journal, 43, (2), 501-504. (in Thai)

Sopida, W., Orawan, O., Kullawadee, S., Supa C., & Sutusanee, B., (2016). Development Production of Bioplastics from Jackfruit Seeds Starch. Burapha Science Journal, 21, (2), 216-228. (in Thai)

Tanyaporn, S., & Wannisa, K., (2011). Development of Chitosan Film Laminated with Paper material for Food Packaging forming. Journal of Food Technology,6, (1), 2011. (in Thai)

Tanyawong, S., (2015). The Study of Work Conditions That Contribute to The Severity of Computer Syndrome. Master of Business Administration. Faculty of Commerce and Accountancy. Thammasat University. (in Thai)

Ubonrat, Si., & Suwassa, P., & Supaporn, D.G., (2009). Edible chitosan film coating for shelf life extension of a refrigerated read-to-eat food product. Master's thesis. Department of Food Technology. Faculty of Science. Chulalongkorn University. (in Thai)

Wanapa, S., (2011). Superfruit Gac Fruit is the best local crop. Agricultural Housing Journal,35, (4), 75-90. (in Thai)

Wasana, S., (2018). Dangers of Smartphone Addiction. HUC Journal of Health Science,22, 43-44. (in Thai)

Wichet, L., (2014). A useful protein in the treatment of HIV infection and cancer of the gac. Retrieved March 29, 2020, from https://pharmacy.mahidol.ac.th/knowledge/files/0223.pdf (in Thai)

Downloads

Published

2022-09-29